Home/ Blog/ Hoe filter ik de informatie van een referentiemodel?/

Hoe filter ik de informatie van een referentiemodel?

arrow_back Meer verhalen
calendar_today 22 januari 2021
local_offer Adomi

Situatie

In een bouwproject werk je samen met andere partijen, bijvoorbeeld in een BIM-proces. Een model van zo’n andere partij vormt geregeld het uitgangspunt voor het ontwerp dat jij in Adomi gaat maken. Adomi biedt je de mogelijkheid om dergelijke referentietekeningen en -modellen van verschillende types te importeren. Voorbeelden hiervan zijn het IFC- en het DWG-formaat.

Aangeleverde bestanden zijn vaak voorzien van een behoorlijke hoeveelheid informatie, maar als ontwerper bepaal jij natuurlijk welke informatie relevant is voor jouw deel in het proces. We bespreken een paar hulpmiddelen, waarmee Adomi je hierbij kan helpen.                            

Oplossing

Correctiestijl

Een ontwerp van een andere partij importeer je in een apart bestand, dat je via ‘Bestand > Referentietekening’ als referentie onder je eigen model kunt leggen. Met behulp van de optie ‘Stijlcorrectie’ zorg je ervoor dat de 2D-weergave van de volledige referentietekening in één kleur uitgevoerd wordt. Het kleurgebruik uit het oorspronkelijke model wordt dan overschreven. Kies bijvoorbeeld voor een lichtgrijze kleur om de referentietekening wat meer als achtergrond in te stellen, of een felle kleur als je wilt dat de referentietekening opvalt tussen je eigen ontwerp. Naast de lijnkleur is het ook mogelijk om de lijndikte te beïnvloeden, om zo bijvoorbeeld je eigen ontwerp te benadrukken ten opzichte van de referentiebestanden.

Informatiescheiding

Elementen zijn in DWG-bestanden vaak gegroepeerd. Tijdens het importeren van zo’n bestand, via ‘Bestand > Importeren’, kan via de knop ‘Mapping > Lagen en lijntypes’ per groepering ingesteld worden op welke laag deze groep elementen geplaatst moet worden. Het voordeel hiervan is dat je naderhand eenvoudig bepaalde groepen elementen in je tekening kunt uitschakelen, zodat het de belangrijke informatie niet in de weg staat en zodat Adomi ook niet op deze elementen snapt. Denk bijvoorbeeld aan voor jouw discipline niet relevante opmaak van het model. Het is mogelijk om de ingestelde laagtoewijzing op te slaan en opnieuw te gebruiken bij het importeren van modellen van dezelfde partij. Bij het importeren van IFC-modellen wordt deze informatiescheiding overigens automatisch toegepast

Selecteren en verbergen

In de tekening geïmporteerde componenten kun je met de hand verwijderen, of ook achteraf nog verbergen door ze bijvoorbeeld op een uitgeschakelde laag te plaatsen. Dat laatste doe je door de betreffende componenten te selecteren en in de optiebalk onder het tekenveld een laag in te stellen. De zichtbaarheid van lagen stel je in via ‘View > Zichtbare lagen’.